Alt du trenger å vite om radiofrekvens

av | okt 2, 2022 | Hudbehandlinger

Alle ønsker at huden skal beholde sin naturlige ungdommelighet, jevne fargetone, fuktighet og spenst i mange år. Med årene mister dessverre huden sin evne til å opprettholde disse egenskapene selv, og den blir dermed mer følsom for ytre faktorer som bidrar til at den eldes. Resultatet blir tap av fuktighet, endret ansiktsform, linjer og rynker, og misfarging. En av de ikke-invasive metodene for å bekjempe aldringstegn er radiofrekvens. Ved bruk av radiobølger kan dette ha både en forebyggende og en behandlende effekt. Behandlingen øker hudens fasthet, reduserer fettvev og reduserer cellulitter.

Vi er omgitt av stråling fra sol, telefoner, røntgen, mikrobølger, lys etc. Det er store variasjoner i bølgelengder og frekvenser. En bølgelengde er avstanden mellom to topper av bølgen. Frekvensen (hertz) er hvor mange sykluser som dannes på ett sekund. Innenfor det elektromagnetiske spekteret kategoriserer vi de ulike frekvensene og bølgelengdene.

Det elektromagnetiske spekteret: hver frekvens og syklus har effekt på ulikt materiale. Radiofrekvens (RF) har den laveste energielektromagnetiske strålingen. Radiofrekvens har lang bølgelengde og dermed lavere frekvens fordi hver bølgesyklus tar lengre tid å fullføre. RF finnes fra ca 20 kHz til ca 300 GHc.

RF genererer radiobølger ved at vekslende strømmer av spesifikk spenning sendes fra sender til mottaker gjennom en leder, og får elektronene til å vibrere. På grunn av de ulike bølgelengdene kan vi nå ulikt materiale og ulike lag når vi bruker dette i hudbehandling. Lave frekvenser når lengre avstander og penetrerer dermed dypere i huden enn høye frekvenser. Ut av kontekst kan svært lave frekvenser nå avstander på opp til 33 km, og dette kan brukes til kommunikasjon av stemme- data- og underholdningsmedier.

I motsetning til andre former for elektrisk strøm, strømmer RF gjennom vevet vårt uten å skape traume/sjokk. Grunnen til dette er at nervemembranene våre har egen elektrisk ladning som vanligvis påvirkes av enhver strømkilde, men RF beveger seg for fort (i lysets hastighet) til at nervene og musklene våre rekker å registrere det. Elektrisk støt vil derimot forårsake en følelse av smerte og får musklene våre til å rykke.

Hva er radiobølger og hvordan fungerer de?

Radiofrekvens er elektromagnetisk stråling produsert av vekselstrømmer. Oppvarming av kollagenfibre forårsaker sammentrekning og oppstramming takket være regenereringsprosessen som settes i gang. I tillegg stimulerer radiobølger fibroblastceller til å produsere nytt kollagen og elastin. Dette fører til at hudens tetthet, elastisitet og spenst øker.

HVORDAN RF PÅVIRKER VEVET VÅRT

Cellene våre produserer selv RF på mellom 0,3-10 MHz. Denne radiofrekvensen strømmer fritt gjennom vevet, og der det er motstand genereres det varme. Varmen som produseres avhenger av de elektriske egenskapene til det spesifikke vevet.

Kliniske studier har vist at RF kan destruere små tumorer, åreknuter o.l. på en trygg og effektiv måte. Denne mekanismen om oppvarming av vev brukes i behandling av anti age og kroppskonturering.

HVORDAN HUDEN ELDES

I hudens mellomste lag, dermis, har vi elastin og kollagen som gjør huden fast og spenstig. Fra 25/30-årene mister vi ca 1-2% av kollagenet vårt årlig grunnet dårligere aktivitet hos fibroblastcellene som produserer dette. Huden blir dermed svakere og brytes ned. En lignende prosess skjer med keratinocyttene i hudens øverste lag, epidermis, – de fornyes langsommere med alderen og huden blir mer gunsten. Dette resulterer i linjer og rynker, slapp hud, mer tekstur og ujevn pigmentering.

Med RF kan vi skreddersy behandlingen for å nå ønsket hudlag, og både epidermis, dermis og subcutis kan behandles. Resultatet er blant annet oppstramming, dermal rekonstruksjon og økt cellemetabolisme.

HUDOPPSTRAMMING, REKONSTRUKSJON OG ØKT METABOLISME

Ved behandling med RF blir underliggende strukturer i huden varmet opp og påført en kontrollert skade som setter i gang en reparasjonsprosess i huden. Dette trigger fibroblastcellene til merproduksjon av kollagen og elastin og fører til rekonstruksjon av huden. Varmen som dannes under behandling med RF har også en avgiftende effekt på huden og øker cellemetabolismen. Dette bunner i at når vevet når 40-45 grader øker blodstrømmen som følge av vasodilatasjon (utvidelse av blodårer). Den økte blodsirkulasjonen frakter mer oksygen til cellene i vevet, samtidig som at karbondioksid fraktes bort. Denne prosessen fremmer hudens helse og øker cellemetabolismen. En annen fordel med RF er at behandlingen ikke påvirker melanocyttene i huden, og man trenger derfor ikke bekymre seg for å få ujevn pigmentering som ved flere andre lignende behandlinger på markedet.

Oppvarming av subcutis til 67 grader for destruksjon av uønskede adipocytter gir godt resultat, og man oppnår vellykket konturering av områder utsatt for uønsket fettansamling som kropp og hakeparti. Behandlingen egner seg godt dersom man ønsker å stramme opp løs hud etter vektreduksjon, graviditet eller som følge av den naturlige aldringsprosessen.

Effekter av behandling med RF i ansikt

 • Gjenoppretting av kontur
 • Oppstramming av hudstrukturen
 • Utglatting av linjer og rynker
 • Reduksjon av ødemer under øynene
 • Reduksjon av kråketær
 • Økt kollagenproduksjon
 • Aldringsprofylakse
 • Reduksjon av misfarging
 • Reduksjon av store porer og inflammasjon

KROPPSKONTURERING MED RF

RF hjelper mot løs og rynkete hud på mage, bryst, knær, og cellulitter på hofter, lår, mage, bryst etc. Hele kroppen kan behandles, og ved å justere innstillingene på RF-maskinen kan man jobbe med både fettceller i subcutis og fibroblaster i dermis. Når vi behandler fettlaget varmes fettcellene (adipocyttene) opp på en trygg måte til vi oppnår apoptose (celledød). På denne måten kan vi konturere ønsket område med radiofrekvens. Behandlingen bedrer også lymfedrenasjen og avfall vil dermed effektivt fraktes ut av kroppen. Når vi behandler løs hud er målet å bryte ned kollagenfibre slik at fibroblastcellen stimuleres til å produsere nytt. Dette fører til dermal rekonstruksjon og oppstramming av hudlaget.

Effekter av behandling med RF på kropp:

 • Kroppskonturering
 • Reduksjon av overflødig kroppsfett
 • Reduksjon av cellulitt
 • Reduksjon av omkrets på individuelle kroppsdeler
 • Oppstramming av huden
 • Reduksjon av løs hud på mage og innside lår

RF-behandlinger utføres også på armer, mage, indre og ytre lår, knær, rygg og sete.

MONOPOLAR OG BIPOLAR RF

Det finnes to måter å lede RF inn i huden på: monopolar og bipolar metode.

Monopolar brukes oftest til kroppskonturering. Denne RF-metoden behandler dype vevsstrukturer ettersom den positive og negative polen er fraskilt. Et håndstykke med positiv strøm føres over huden samtidig som en negativ jordingsplate ligger under pasientens rygg. Jordingsplaten genererer motstand slik at det oppstår varme. Radiofrekvensen penetrerer alle hudlagene, også fettet i subcutis (ca 20 mm ned).

Bipolar innebærer at det både er positiv og negativ pol i håndstykket. Radiofrekvensen strømmer kun gjennom vevet mellom de to polene, og når en dybde på ca 2-4 mm i huden. Bipolar behandlingsmetode strømmer ikke gjennom det dype vevet.

RESULTAT AV HUDBEHANDLING MED RF

Det vil være nødvendig med en kur på minst 6 behandlinger for å oppnå optimalt resultat. Resultatet vil være økt kollagen og elastin i dermis som følge av fibroblaststimulering, forbedret cellemetabolisme, raskere celleturnover i epidermis, og en bedret kontur dersom man benytter monopolar behandling for reduksjon av fettceller.

Det optimale resultatet ses gradvis over flere måneder ettersom huden fortsetter å jobbe opptil 6 måneder etter endt kur. Det er også viktig å huske at behandling med RF bedres av at pasienten har en aktiv livsstil og et sundt kosthold med tilstrekkelig væskeinntak. Alkohol, kaffe, sigaretter og sukker kan bremse eller hindre resultatet fra å bli slik som ønsket.

Derma Medica sier at effekten hos pasienter varierer fra individ til individ, så det kan ikke garanteres spesifikke resultater. Resultatene kan være oppstramming av vev, mindre porestørrelse, jevnere hudtekstur, og et sunnere og friskere utseende.

KLINISKE STUDIER PÅ RADIOFREKVENS

Flere studier viser at RF gir gode resultater når det kommer til hudoppstramming. I 2011 studerte forskere i USA seks deltakere som fikk behandling med RF, og fant merkbare kliniske resultater, blant annet økning av kollagen. Forskere i Korea speilet disse funnene. Imidlertid er studier som forsker på effekten av estetikk vanskeligere å sammenligne enn studier på medisin. Dette fordi det ofte brukes små grupper mennesker, og metodikken og forskningskvaliteten varierer i stor grad. Brasilianske forskere oppdaget dette i en litteraturgjennomgang i 2015 mens de så på 30 ulike studier hvor resultatene av RF ble undersøkt. Konklusjonen av gjennomgangen ble likevel at RF er effektiv for kollagensyntese.

Behandlinger med bruk av radiobølger

RF mikroneedling

Den innovative Microneedle Radiofrequency er en av de mest populære estetiske behandlingene på verdensbasis de siste årene. Behandlingen gir en betydelig forbedring av hudens fasthet og spenst på alle områder av kroppen, den reduserer synligheten av linjer og rynker, korrigerer ansiktsformen ved tidlig aldring, jevner ut hudoverflaten, og forbedrer hudtonen. Behandlingen utmerker seg særlig godt ved behandling av arr og strekkmerker.
Ved å skape en kontrollert skade på de øverste lagene i huden, tolker huden dette som et traume og sender signaler via cytokiner til dypere hudlag, celler og vekstfaktorer. Huden setter i gang en omfattende repareringsprosess som regenererer huden både dypt og overfladisk. Kombinasjonen av microneedling og RF gir en mye bedre effekt enn behandlingene hver for seg.

Bloomea Neo Care

NeoCare by Bloomea er basert på tre-trinns TECAR-bølgeteknologi. Takket være de to aktive modusene NeoBio og NeoTermo kan vi oppnå rekonstruksjon av alle hudlagene.
NeoBio er en prosess som stimulerer både den intra- og den ekstracellulære matrisen i alle tre hudlag. Dette bidrar til økt hydrering, fasthet og elastisitet. Hudens utseende blir friskere og glattere.
NeoTermo oksygenerer behandlingsområdet og øker produksjonen av kollagenfibre. Under behandlingen føler pasienten behagelig varme og massasje.
NeoCare by Bloomea skiller seg fra andre lignende teknologier ved at den verken ødelegger bindevev eller bryter ned allerede eksisterende kollagen. Oppvarming av huden mindre enn 40 grader ødelegger ikke viktige hudstrukturer som hyaluronsyre, og NeoCare er derfor egnet for alle problemstillinger.

Innari HTP

Ønsker du en behandling der du ser umiddelbar effekt?
Med INNARI HTP kan vi stramme hudstrukturen etter bare èn behandling, og oppnå samme effekt som ved trådløft, med en mer langvarig effekt og uten risiko for de tilhørende bivirkningene. Behandlingen bruker patentert teknologi for å løfte/stramme huden i ansiktet, på halsen og decollete. Behandlingen er svært effektiv og det anbefales å gjennomføre en kur på tre behandlinger før vedlikeholdsbehandlinger.
Ved behandling med tradisjonelt trådløft kan man sitte igjen med svært uønskede bivirkninger som arrdannelse, interaksjoner med enkelte medikamenter m.m., i tillegg til at behandlingen ikke fungerer ved svært slapp hud. Med INNARI kan vi eliminere disse bivirkningene og behandle de fleste hudtilstander.
Etter behandling vil huden umiddelbart stramme seg og ansiktskonturen vil være betydelig velformet. Etter en kur på tre behandlingerer hudfen klarere, fastere, glattere og mer elastisk.

Relatert innhold

Relatert innhold

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.