SE VÅR NETTBUTIKK

Den nyeste teknologien !!! ❤️ INNARI HTP 4 in 1  ikke-invasivt ansiktsløft

abonner på vårt nyhetsbrev og få 10% rabatt

Hashimotos sykdom

av | aug 7, 2023 | Hudbehandlinger

HASHIMOTOS SYKDOM

Tidligere var friske pasienter som ikke inntok medikamenter eller hadde allergier kvalifisert for estetiske behandlinger. I økende grad i skjønnhetssalonger observeres det et flertall mennesker som lider av ulike sykdommer. En betydelig gruppe er pasienter med hypotyreose, nærmere bestemt pasienter med Hashimotos sykdom. 

Anna Markowicz-USA, MD, PhD

Hypotyreose er en sykdom der tyroidea (skjoldbruskkjertelen) produserer for lite hormoner i forhold til kroppens behov. Tyroidea er et lite organ som ligger i halsen og tilhører de endokrine kjertlene. Organet er ansvarlig for produksjon og frigjøring av to hormoner: triiodothyronine (T3) og tyroksin (T4), som regulerer funksjonen til de fleste vev og påvirker kroppens metabolisme og varmeproduksjon. Tyroideafunksjonen styres av hypofysen som frigjør tyroideastimulerende hormon (TSH). TSH stimulerer tyroidea til å produsere T3 og T4. 

Årsakene til hypotyreose

Hashimotos sykdom er en av de vanligste årsakene til hypotyreose. Sykdommen betegnes som kronisk autoimmun tyreoditt og er forårsaket av kroppens egne antistoffer. Utviklingen av sykdommen er smertefri, går sakte og over mange år. Den er ødeleggende og fører til en reduksjon i produksjonen av tyroideahormoner.

Det er ingen kontraindikajsoner for å utføre kosmetisk-dermatologiske behandlinger på en pasient med hypotyreose som er i vellykket medisinsk behandling og under tilsyn av en endokrinolog. Situasjonen blir mer komplisert når pasienten er diagnostisert med Hashimotos sykdom. Her kan selv den vanligste behandling skade pasienten.

Nøkkelen til suksess er kunnskap om riktige behandlinger for denne pasientgruppen. For pasienter med Hashimotos sykdom reagerer kroppen unormalt og skaper en tilstand av konstant immunrespons. Vanlige symptomer som rammer pasientens hud og hår innebærer tørr og grov hud, uønsket hårtap og flisete negler. Systemiske symptomer innebærer vektøkning, depresjon, tretthet, menstruasjonsforstyrrelser og infertilitet. 

Relativ kontraindikasjon

Hashimotos sykdom er klassifisert som en relativ kontraindikasjon for estetisk-dermatologiske behandlinger. Det betyr at prosedyrer kan utføres dersom visse retningslinjer er oppfylt, og dette innebærer normalisering av tyroidea hvor sykdommen er i en inaktiv fase, og hvor verdiene av anti-TPO-antistoffer er kontrollert. I henhold til retningslinjene anses det sikre nivået av anti-TPO å være 300. Over denne verdien er behandlingen kontraindisert. Dette gjelder spesielt behandlinger med bruk av hyaluronsyre. Ved gjennomføring av en slik prosedyre er ikke innstikksstedet helt rent for bakterier, og dette fører til den autoimmune responsen hos pasienter med Hashimotos sykdom. Bakteriene kapsler inn hyaluronsyren og skaper inflammatorisk vev, og dermed dannes granulasjonsvev som det er vanskelig å helbrede. Denne reaksjonen fremprovoserer en hissig autoimmun tilstand.

Dersom behandleren administrer hyaluronsyrebehandlinger på pasienter med en inaktive fasen av sykdommen, kan behandlingen gjennomføres. Det må benyttes steril, tverrbundet PEG hyaluronsyre, og det må utvises forsiktighet ved behandling.

Sikre behandlinger ved Hashimotos sykdom

I den inaktive fasen av sykdommen kan man trygt utføre behandlinger med botulinumtoksin. Dersom dette legemidlet administreres riktig lammes muskulaturen i det behandlede området, og rynker elimineres i større eller mindre grad. I følge nyere forskning er også visse vevsstimulerende midler som kollagen og elastin trygge i bruk. Anbefalte behandlinger for vesstimulering er behandlinger med bruk av PDO biorevitaliserende tråder (laget av biokompatibel polydioxanon), også kalt trådløft. 

Imidlertid er biostimulerende behandlinger ved bruk av blodplaterik plasma (PRP), utvunnet fra pasientens eget blod, en av de sikreste behandlingene hos denne pasientgruppen. Denne behandlingen gir gode resultater da den stimulerer til regenerering av vevet, økt kollagenproduksjon og redusert slapphet i huden. Disse pasientene opplever ofte bivirkninger i form av tapt eller redusert hårvekst, og PRP-behandlinger kan gjøre hårroten sterkere og stimulere til ny hårvekst.

Behandlinger med Hi-Tech-teknologi.

Ablativ fraksjonell laser er en annen trygg behandling for denne pasientgruppen. RF er også en behandling som bruker fokusert høyfrekvent ultralyd – HIFU. Disse maskinene øker kollagenproduksjonen betydelig, de reduserer slapphet i huden og reduserer tegn på aldring. Behandlinger ved bruk av HIFU er perfekt for ansikt og kropp da høyfrekvent ultralyd varmer opp huden og stimulerer til regenerering av nytt vev. Pasienten kan se bedring allerede etter første behandling. 

Oppsummering

Hypotyreosediagnose er ikke absolutt kontraindikert for estetiske behandlinger. Det viktigste er at behandlingene skal utføres i den inaktive fasen av sykdommen hvor pasienten har et stabilisert nivå av tyroideahormoner. Det er også viktig å utvise forsiktighet i valg av behandlinger for disse pasientene for å oppnå de samme resultatene som hos pasienter som ikke lider av tyroideaproblematikk. Riktig kunnskap og veiledning om sykdommen er med på å opprettholde et sunt og ungdommelig utseende for disse pasientene. 

 Anna Markowicz-USA, MD, PhD
En lege med lidenskap og kjærlighet. Helt fra begynnelsen har hun vært assosiert med estetikk og anti-aldringsmedisin.

Relatert innhold

KORNEOTERAPI RSP

KORNEOTERAPI RSP

I 1964 oppdaget den amerikanske dermatologen Dr. Albert Kligman for første gang den fundamentale...

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.