Hudpleie under onkologisk terapi

av | nov 2, 2022 | Kosmetikk

I ett enkelt øyeblikk kan livet vårt bli snudd på hodet. I mitt tilfelle skjedde dette for en måned siden da jeg fikk diagnosen brystkreft. Man begynner å kjempe for helsen og livet, og hudpleie virker å bli et irrelevant tema. Jeg begynte å lete etter infomasjon på internett og fant nesten ingen informasjon om ivaretakelse av huden mens man er under kreftbehandling. Jeg spurte min onkologiske sykepleier om råd, men han hadde heller ikke så mye kunnskap om akkurat dette. Kanskje ikke så rart når det er onkologi i seg selv han er spesialisert i. Dermed bestemte jeg meg for å grave meg ned i dette temaet for å hjelpe kundene mine som er i samme situasjon, og meg selv.

Mange identifiserer huden med forfengelighet og skjønnhet, men huden er kroppens største organ og spiller en stor rolle når det kommer til ivaretakelse av god helse. Ved kreftbehandling har både kjemoterapi og strålebehandling sterk innvirkning på huden, og hudpleie vil på dette stadiet gi lindring og følelse av komfort.

Jeg kan med sikkerhet si at alle som har gjennomgått kreftbehandling har satt seg inn i bivirkningene i forkant av behandlingsoppstart. Det kanskje ikke alle vet er hvilken virkning behandlingen vil ha på epidermalt nivå, som eksempelvis forstyrrelse i hudens cellefornyelse. Jeg skriver denne artikkelen fordi jeg ønsker å opplyse mer om dette slik at det blir lettere å ivareta huden under kreftbehandling.

Tenk deg at huden din er en prinsesse som bor i et stort slott. Slottet er omgitt av en vollgrav og en forsvarsmur. Både vollgraven og forsvarsmuren beskytter prinsessen mot en flokk med drager som med alle midler prøver å ødelegge slottet og komme til prinsessen. Vollgraven kan sammenlignes med vannet i huden. Det sikrer elastisitet, glød og hydrering. Sammen med den defensive veggen skaper den en hydrolipidbarriere som beskytter huden vår mot ytre faktorer som UV-stråling, røyk, skadelige stoffer, temperaturendringer, allergener, etc.

Når huden gjennomgår kjemoterapi kan dette sammenlignes med en forræder inne i prinsesens slott. Denne forræderen vil prøve å sabotere forsvaret med alle tilgjengelige midler. Cytostatika hemmer utviklingen av nye celler og påvirker proliferasjonen i negativ retning. Huden blir dehydrert, mer følsom og barrieren svekkes. Fargen kan bli gunsten og elastisiteten minsker. Det kan oppstå akneutbrudd, kløe og uønsket hyperpigmentering. En av de viktigste oppgavene for å ivareta en sunn hud vil være å fokusere på å opprettholde hydrolipidbarrieren for å beskytte huden. Så lenge kroppen gjennomgår kjempterapibehandling vil det ikke være mulig å skåne huden fullstendig, men med små grep vil vi kunne ivareta huden på best mulig måte. Her er noen enkle råd:

1. Rens av huden med fuktighetsgivende hudrens 2 ganger daglig

2. Bruke fuktighetsgivende og -bevarende produkter daglig

3. Bred beskyttelse mot UV-stråler

Hudpleieproduktene bør inneholde ingredienser som ivaretar hudbarrieren uten å tørke. Eksempler på slike produkter er Dr. Dennis Gross hyaluronic marine sin serie med rens, øyekrem, serum og fuktighetskrem for dag og natt. Bloomea sine produkter som inkluderer serum og fuktighetskrem vil ivareta fuktighetsbalansen og elastisiteten i huden uten å tett porer eller irritere den sensitive huden.

Et annet godt råd vil være å påføre oljer rike på omega 3, 6 og 9 direkte på huden. De mest anbefalte er arganolje og hampolje. Vi ønsker å unngå bruk av parfyme i kosmetikk fordi dette bare øker sensitiviteten i huden og skaper inflammasjon og allergi.

Et annet viktig moment er å beskytte huden mot fienden, altså solen. Solen er skadelig for huden i utgangspunktet, og når man gjennomgår kjemoterapibehandling er huden ekstra utsatt for dens negative påvirkning. Bred beskyttelse mot både UVA og UVB-stråler er viktig, sammen med bruk av antioksidanter for å nøytralisere frie oksygenradikaler. Frie oksygenradikaler er svært reaktive atomer som kan gjøre skade på organer ved forhøyet antall. Sinkoksid er et fysisk UV-filter som samtidig pleier huden og motvirker akne og inflammasjon.

Eksempler på gode ingredienser i hudpleieproduktene er vitamin E som ivaretar fosfolipidbarrieren, vitamin A som øker cellefornyelsen, virker antialdrende og vedlikeholder fuktighetsbalansen, og vitamin C som er en kraftig antioksidant.

Enkel omsorg for huden kan gjøre store endringer. Når kjemoterapibehandlingen er over og huden stabiliserer seg tilbake til dens normale tilstand, vil man kunne se hvilke goder man høstet ved å gjøre disse enkle grepene.

– Edyta Hætta Klinikksjef –
Kosmetisk dermatologsik sykepleier

Relatert innhold

Relatert innhold

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.