SE VÅR NETTBUTIKK

Den nyeste teknologien !!! ❤️ INNARI HTP 4 in 1  ikke-invasivt ansiktsløft

abonner på vårt nyhetsbrev og få 10% rabatt

Kreft og estetisk medisinbehandling – Fakta og Myter

av | mar 9, 2023 | Hudbehandlinger, Hydrogen behandling, Oksygen behandling, Rynkebehandling

Kreft påvirker stadig flere kvinner, og etter en tøff og krevende terapi lider pasienter ofte av irritert og hypersensitiv hud og håravfall. Mange tror at estetiske medisinbehandlinger er uforenelige med kreftbehandling, men er det virkelig ingen hjelp for kreftpasienter når det gjelder å forbedre deres utseende? Her er noen myter og fakta om kreft og estetisk medisinbehandling:

KVINNER I NORGE LIDER MER OG MER AV KREFT – FAKTA

Kreft er en av de mest fryktede sykdommene i verden, og Norge er ikke noe unntak. Ifølge Kreftregisteret har 1 av 3 nordmenn en kreftdiagnose i løpet av livet. I 2020 fikk ca 35 000 nordmenn diagnosen kreft, og brystkreft var den hyppigst forekommende kreftformen hos kvinner i Norge.

STRÅLEBEHANDLING OG KJEMOTERAPI FORÅSAKER IKKE HUDPROBLEMER – MYTE

Anti-kreftbehandling tåles ikke godt av huden, og det kan føre til tørrhet, irritasjon, kløe og ubehag. Etter strålebehandling kan det forekomme misfarging, arr og furer på bestrålingsstedet, og huden kan bli mørkere. Kjemoterapi kan også forårsake tørr hud og gjøre huden mer mottakelig for skade og betennelser.

KREFTSYKDOMMER UTELUKKER ALLE ESTETISKE MEDISINBEHANDLINGER – MYTE

Kreft trenger ikke å bety at man må gi opp femininitet og velvære. Noen pasienter bruker estetiske medisinbehandlinger (for eksempel med hyaluronsyre eller mesoterapi) mens de fortsatt gjennomgår kreftbehandling, forutsatt at onkologen gir godkjennelse for en spesifikk behandling. Etter behandlingen kan pasienter utføre behandlinger med bruk av botulinumtoksin, som bare blokkerer muskelaktiviteten og ikke har noen stimulerende effekt.

ESTETISK MEDISIN KAN VÆRE TILGJENGELIG FOR KREFTPASIENTER – FAKTA

Det er ingen standarder som nøyaktig regulerer utførelsen av estetiske medisinprosedyrer hos kreftpasienter. Etter behandling kan kreftpasienter dra nytte av arr- og deformasjonsterapi med laserterapi og fylling av vevsdefekter med hyaluronsyre. Pasienter som har gjennomgått behandling for livmorhalskreft eller har fjernet eggstokkene, kan velge estetisk gynekologi for å forbedre fuktighet og elastisitet i intime områder. Microneedle radiofrekvens og HIFU kan også brukes.

ESTETISK MEDISIN LEGER TRENGER IKKE Å KJENNE TIL ONKOLOGISK BEHANDLING – MYTE

En spesialist innen estetisk medisin må være informert om historikken til onkologisk behandling. All medisinsk dokumentasjon sammen med en liste over medisiner som er tatt, bør tas med til den kvalifiserende besøket. Etter å ha samlet inn medisinsk historie, blir estetisk medisin lege kjent med sykdomshistorikken og prognosen. Det er bare på denne basisen at han bestemmer hvilke tester som bør utføres ytterligere før prosedyren innen estetisk medisin. Den beste og tryggeste løsningen er å kontakte begge spesialistene – en onkolog og en estetisk medisin lege. Deretter kan legene diskutere type og omfang av den planlagte operasjonen sammen og vurdere om det ikke vil forverre symptomene på en kronisk sykdom.

ESTETISK MEDISIN BEHANDLING STYRKER PSYKOLOGISKE PASIENTER – FAKTA

Estetisk medisin hjelper personer rammet av kreft å tåle radio- eller kjemoterapi bedre, fordi pleie av huden forbedrer deres velvære og selvtillit. For eksempel i Italia er oppgaven til estetiske medisin leger på onkologiske sykehus å prøve å redusere bivirkningene av onkologiske terapier. Først og fremst gjøres dette med bruk av passende dermokosmetikk. Estetisk medisin behandlinger kan på ingen måte påvirke antikreftbehandling, derfor må leger nøye velge metoder for å håndtere pasientenes problemer. Som handlingene til italienske leger viser, har estetisk medisin ofte en betydelig innvirkning på økning av sjansene for suksess for onkologiske terapier på grunn av bedre mental tilstand hos pasienter.

DET EUROPEISKE ONKOLOGISKE INSTITUTTET ANBEFALER IKKE ESTETISK MEDISIN BEHANDLINGER FOR ONKOLOGISKE PASIENTER – MYTE

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer helse som følger: “helse er ikke bare fravær av sykdom eller svakhet, men også en tilstand av komplett fysisk, mental og sosialt velvære (velvære).” I henhold til denne definisjonen anbefaler det europeiske onkologiske instituttet pasienter etter kreft å gjennomgå en serie behandlinger innenfor estetisk medisin, fordi de er en effektiv terapi som støtter en rask bedring.

KREFTSYKDOMMER OG ESTETISK MEDISIN BEHANDLINGER

På grunn av de mange problemene kreftpasienter opplever med hud og hår, kan estetiske medisinbehandlinger være en god hjelp for å forbedre deres utseende og øke deres velvære. Det er imidlertid viktig å huske at kreftbehandling alltid kommer først, og at estetiske medisinbehandlinger ikke bør forstyrre eller forverre behandlingen.
Det er også viktig å huske på at det ikke er noen standarder som regulerer utførelsen av estetiske medisinbehandlinger for kreftpasienter. Derfor bør pasienter alltid informere både onkologen og estetiske medisin spesialistene om sin medisinske historie, inkludert hvilke medisiner de tar, for å unngå eventuelle komplikasjoner.
Selv om det fortsatt er mangel på data om sikkerheten ved estetiske medisinbehandlinger for kreftpasienter som har gjennomgått kjemoterapi, kan disse behandlingene være en effektiv terapi for å hjelpe kreftpasienter med å gjenopprette sin selvtillit og øke deres sjanser for en raskere bedring.

Avslutningsvis, estetiske medisinbehandlinger kan hjelpe kreftpasienter med å forbedre sitt utseende og øke deres velvære etter en kreftbehandling. Men det er viktig å huske på at kreftbehandling alltid skal komme først og at estetiske medisinbehandlinger ikke skal forstyrre eller forverre behandlingen. Derfor bør pasienter alltid søke råd fra både onkologen og estetiske medisin spesialister før de velger å utføre noen behandling.

 

Edyta

Kosmetisk sykepleier,
eier Derma Medica
Edyta Hætta

Relatert innhold

Relatert innhold

KORNEOTERAPI RSP

KORNEOTERAPI RSP

I 1964 oppdaget den amerikanske dermatologen Dr. Albert Kligman for første gang den fundamentale...

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.